tisdag, oktober 30, 2007

Svensk borgerlighet

Jag läser en del liberala bloggar, trots att jag själv till mycket anser mig vara mer till vänster i politiken, även om jag anser hela högervänster skalan är missvisande i mycket. Ett problem med den svenska borgerligheten, från mitt perspektiv är att den innhåller en blandning av liberaler och konservativa ideologier.

De liberala tankar som importeras från andra länder ska här samsas med de neokonservativa idéerna och blir i svensk debatt ofta ihop knuffade i termen nyliberal. Om man ska gå till USA där många av idéerna börjar i en form eller en annan så finns liberalerna och neoliberalerna på den vänstra sidan i politiken. Neoliberalerna anses av en hel del vara de extrema delarna av vänstern, något som Blogge Bloggelito konstaterat då han både anklagats för att vara ultrahöger och extremvänster. Till höger har man de neokonservativa. Den enda svenska term för dessa jag har sett skulle väl vara bombhögern.

Problemet är att i Sverige ska dessa inriktningar ofta samlas under ett och samma partitak. Ta exemplet moderaterna som består av både tydligt liberala människor, men även har en tydligt traditionell konservativ grupp. Uppdelningen i höger eller borgerliga partier blir i den här miljön problematisk. Det är många gånger två helt motsatta ideologier, konservatismen och liberalismen som ska samsas.

Huruvida jag hade en poäng med det här vet jag inte men jag får väl återkomma när jag samlat tankarna kring det hela bättre. Jag kan i alla fall konstatera att socialdemokratin har samma problem i det att de försöker samla en socialistisk ideologi med en konservatism som växt fram utifrån att de vill bevara de system de byggt upp under sin långa tid vid makten.

Andra bloggar om: , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ha ha. Önskar det fanns ett socialliberalt parti (folkpartiet är ju ärkekonservativa). Roligt att läsa din blogg. Hur som helst - lite nyheter sedan vi sågs senast:

Jag är numera ateist. Jag funderar också mycket på relationsanarki m.m. Låter kanske som en märklig helomvändning, men så är det. Hcz blev någon slags märklig identitetskris för mig som fick mig att slutligen göra upp med kristendomen. Nåväl. Skulle vara intressant att ses och prata. Synd att du bor i Gävle. :P

6:28 fm  

Skicka en kommentar

<< Home