onsdag, december 27, 2006

RFSL och könsfördelning

Lyssnade på Gender på P1 idag och de hade en tillbakablick på programmet Lika Villkor som sändes mellan 2000 och 2003. De hade ett kort inslag om RFSL och det faktum att 2/3 av medlemmarna i organisationen är män, vilket även syns på vilka som är aktiva inom underföreningarna.

Var är dessa män? Sitter som sammankallande i valberedningen i RFSL Uppsala och det är totalt omöjligt att hitta någon man som vill engagera sig. Kvinnor däremot finns det massor av som är engagerade.

Min tolkning av det hela är att situationen för män som är homo- och bisexuella är förhållandevis nöjda med hur världen fungerar för dem, och därmed inte känner ett behov att förändra sin situation. Vilket gör att de inte engagerar sig politiskt. Är medveten om att jag generaliserar grovt.

Som en bifundering (ho ho... bi-skämt) kan man ju fundera på vad man menar med kön i en förening som arbetar för transpersoner. Självklart menar RFSL det mentala könet, i alla fall som organisation men hur resonerar man kring personer som anser kön vara mer problematiskt än uppdelning av man kontra kvinna.

Andra bloggar om: ,