måndag, april 23, 2007

Mediadramaturgi

Läste nätupplagan av DN och så då denna artikel. Bil sprängd i Rosengård. Först tänkte jag att här kommer ytterligare en artikel som
 beskriver hur ungdomar förstör bilar.
Artikelbeskrivningen och bilden gav tydliga associationer till 
situationen i Paris förorter förra året. Men av någon anledning klickade jag på artikeln i alla fall.

Väl inne i artikeln ser man då att det inte alls handlar om förstörelse eller ligism, utan helt enkelt ett attentat mot en enskild människa som har en hotbild mot sig. Det står i artikeln att det inte har något att göra med de senaste oroligheterna i Rosengård.

Jag vill hävda att här har vi ett typiskt exempel på en skadlig effekt från media. För de som inte läser detaljerna, så kommer man att knyta in bilsprängningen med oroligheterna, särskilt om man redan tror dåligt om området. Därför tycker jag att DN, i mina ögon medveta spel på fördomar kring Rosengård är beklagliga. Det enda det gör är att stärker ett nu redan stort utanförskap.

Edit: SvD agerar dock föredömligt, och har redan på förstasidan i nätupplagan tydliggjort att det fanns en hotbild. Nu är det ju svårt att länka till en ständigt uppdaterande första sida, men de tydliggör det även i ingressen på artikeln.

Andra bloggar om: , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Och vad skulle de skivit då !?.Bil sprängd någonstans i Sverige !?.
Detta liknar mer uttrycket,hur man gör en höna av en fjäder.

2:40 em  
Blogger Peter Perskull said...

Kanske det, men tidpunkten för artikeln var i anknytning till tidigare oroligheter i Rosengård, och det faktum att DN i artikel känner att de kraftigt behöver tydliggöra att det absolut inte har med oroligheterna att göra visar ju även att DN var medvetna om samanblandningsrisken.

8:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home