tisdag, april 03, 2007

Metallica


Skatteverket har makt att säga vilka som får heta vad. En annan undrar varför en myndighet har något med det hela att göra. Nu tycker kanske inte jag att Metallica är det bästa av namn till ett barn, men jag har å andra sidan ingen makt och ska inte ha någon att avgöra sådana frågor.

Där jag mest har haft åsikter om olämpligheten i att myndigheter lägger sig i vad folk heter är annars rörande transpersoner. Dvs att biologiska och juridiska pojkar inte får heta Lisa. Då det kan väcka anstöt och vara problematiskt brukar motiveringen heta.
Nu är det så att väldigt få grabbar vill byta namn till ett typiskt flicknamn om de inte då är i en process att genomgå könskorrigerande kirurgi, eller är ambivalenta i sin könsidentitet. Tror inte det berör så väldigt många, men det är viktigt för det fåtal det rör.

Så fram med en namnlag där myndigheterna har så lite att säga till om som möjligt. Låt folk heta som de vill. De flesta är lika tråkiga som jag och vill ha ett traditionellt namn i alla fall. Världen skulle inte ändras på något markant sätt och de som idag stöter på problem slipper klåfingriga moralister på myndigheterna.


Andra bloggar om: , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tragiskt att inte ens Sveriges största dagstidning vet att dop inte har ett smack med namngivning att göra...

8:56 em  
Anonymous Tätortstimotej-anna said...

Jag håller med helt och hållet, myndigheter ska inte ha att göra med vad folk heter annar än i att skydda specifika intressen (typ begränsade efternman etc.) Fascistfasoner, eller förmynderi och idioti.

4:51 fm  

Skicka en kommentar

<< Home