lördag, december 09, 2006

JK och polisen

(Edit: Alla inlägg raderades av misstag, därav de konstiga datumen)

I ekots lördagsintervju, den 7/1, säger JK något som kan formuleras som. Jag är ganska säker på att det händer att vissa poliser ibland ljuger för att skydda kollegor och sätta dit misstänkta när bevisningen inte håller.

Det här orsakar en "mediastorm" ( =konflikt som byggs upp av mediadramaturgin). Polisfacket uttalade sig direkt, och även advokatförbundet har uttalat sig.

Min anglofila komentar är: Duh! Nä skulle poliser ljuga? Myndighetspersoner som utnytjar sin maktposition för egena syften. Nää... händer sånt i Sverige. Att vissa på polisen skulle se det som sin uppgift att sätta dit misstänkta låter ju lika otänkbart som om att det finns personer på migrationsverkets ser det som uppgift att inte släppa en jävel över bron.

Självklart ljuger poliser. Dom är människor med makt. Varning, nu kommer en klycha som är sann. Makt korrumperar. Att det finns en kåranda som gör att man skyddar kollegor har flera tidigare poliser vittant om och det känns väll ändå ganska självklart. Det vore mer upprörande om JK inte uppmärksamande det problemet.

Så nu ska jag komma med ett lösningsförslag som ofta anses impopulärt på högra planhalvan i politiken:
Inrätta en myndighet.
Vi behöver ha en friståeende internutredningsmyndighet för att utreda poliskårens eventuella lagöverträdelser. Att polisen utreder sig själv är absurt. Hur det skulle kunna anses rättsäkert går över mitt förstånd. Poliser är inga övermänniskor. Klart att dom inte är opartiska där andra poliser är misstänkta.

Ge oss internutredare nu. Det skulle gynna både allmänheten som blir felaktigt behandlade och polisen som skulle slippa misstankar om "jäv" vid sina egna internutredningar och därmed få ökat förtroende.